Historiek

Rond de jaren negentig staken de MTB-toertochten hier en daar in het land de kop op.

Ook in Loonbeek bleven ze niet bij de pakken zitten. Vier fanatieke wielertoeristen, toevallig ook bestuursleden van de Landelijke Gilde, sloegen de handen in elkaar en richtten in 1992 hun eerste MTB-happening in.

Het parkoers speelde zich af in en rond het mooie, heuvelachtige Loonbeek, tussen  IJse- en Lanevallei. Natuurlijk werd ook het Margijsbos (deels privaat) doorkruist, op en af, met zijn mooie, smalle singletracks.

Na de eerste toertocht, met 200 (!) inschrijvingen, zei menig deelnemer: “wij moeten niet naar de Ardennen afzakken, hier in Loonbeek is het zeker zo mooi en heuvelachtig!”

De mond-aan-mondreclame van de deelnemers, over het mooie parkoers en de degelijke organisatie, zorgde ervoor dat er nog meer deelnemers naar Loonbeek afzakten. Dit succes bleef echter niet zonder gevolgen: Loonbeek werd te klein om zoveel deelnemers te kunnen ontvangen. Hierdoor werd de organisatie verplicht om een andere locatie op te zoeken.

In het jaar 1995 werden er afspraken gemaakt met de voetbalclub van FC Huldenberg over het gebruik van hun accommodatie. Sindsdien vindt het vertrek en de aankomst van de toertocht aan de kantine van F.C. Huldenberg plaats.

Enkele jaren later werd binnen het bestuur van de Landelijke Gilde een apart MTB-team opgericht en kwam de Grote Winter Mountainbike Happening op de kalender van Vlaams Brabant Mountainbike Tourtrips te staan.

Na al die jaren is deze MTB-toertocht uitgegroeid tot één van de mooiste MTB-ritten van de streek.

Het feit dat er de laatste jaren om en bij de 2000 deelnemers waren, hoeft geen verdere uitleg.

Deze MTB-toertocht is zeker een klassieker waardig!